Het klinkt nogal als een luxeprobleem: meer geld in je bezit hebben dan je eigenlijk nodig hebt om je vaste lasten te betalen en daarnaast nog wat leuke dingen te kunnen doen. Toch is het iets waar veel mensen ervaring mee hebben. Ze hebben een flinke som geld die ze niet nu, en waarschijnlijk ook niet binnen nu en een paar jaar zullen nodig hebben. Wat doe je met dat geld?
Proberen het meer waard te laten worden
Heb je geld over, dan is het leuk als je dit meer waard kan laten worden. Het liefst zonder er echt iets voor te doen, en dan ook nog eens zonder het risico te lopen dat je het deels kwijtraakt. Deze combinatie is nauwelijks meer mogelijk. De meeste spaarrekeningen van banken geven nog nauwelijks rente, zodat geld dat hierop wordt gestort nauwelijks in waarde toe zal nemen. De enige manier om dit toch te realiseren, is door er wat risico mee te nemen. Investeren dus. Dat kun je op allerlei manieren doen, waarbij de ene als risicovoller bekend staat dan de ander. Je kunt actief worden op de aandelenbeurs, waarbij je zelf actief kunt gaan handelen of je geld in een beleggingsrekening op je bank kunt storten. Al zijn garanties niet te geven, kun je door te kiezen voor stabiele of juist meer risicovolle beleggingen een klein beetje controle houden over de hoeveelheid risico dat je loopt.
Ook Bitcoin kopen, of andere cryptovaluta, is feitelijk een manier van investeren. Je wisselt je reguliere geld deels om in een andere munt, een crypto munt, waarvan je verwacht en hoopt dat de waarde zal gaan stijgen. Zekerheid heb je nooit, maar er zijn al heel wat mensen die op deze manier mooie winsten hebben behaald.
Het veilig bewaren
Wil je geen enkel risico lopen dat je geld minder waard wordt? Dan kun je ervoor kiezen om het simpelweg veilig te bewaren. Op een bankrekening bijvoorbeeld, of in een goede kluis. Je loopt dan niet het risico dat je verliezen maakt doordat je investeringen slecht uitpakken. Toch kun je op deze manier niet voorkomen dat je geld minder waard wordt. De prijzen in ons land hebben namelijk de neiging om jaarlijks wat te stijgen. Inflatie, noemen we dat. Dat zorgt ervoor dat je spaargeld minder waard wordt. Zette je 30 jaar geleden 100.000 euro opzij, en neem je het nu weer op, dan kun je er nu een stuk minder voor kopen dan je destijds had gekund. De prijzen zijn simpelweg gestegen, en de waarde van je geld niet.
Leave a Reply