De Horeca Bazaar voor kunstkerstbomen

Bewust omgaan met moeder natuur is onmisbaar als je voor je kleinkinderen een leefbare planeet wilt achterlaten. Voor velen lijkt het wellicht vergezocht, maar een kerstboom kiezen en kopen hoort daar zeker bij. Welke soort kerstboom is het meeste duurzaam én milieuvriendelijk? Velen denken hier onmiddellijk het juiste antwoord te kunnen op geven. De realiteit is anders. Je uiteindelijke keuze hangt namelijk van meerdere factoren af. Naar welke echte kerstboom gaat je voorkeur. En als je voor een kunstkerstboom kiest: hoe vaal wil je die nep kerstboom dan gebruiken? Een ding is zeker: in de horeca bazaar vind je ongetwijfeld de (kunst)kerstboom die bij je past.

Kunstkerstbomen

Meer en meer landgenoten kiezen voor een kunstkerstboom omdat ze geen naalden laten vallen. De meeste kunstkerstbomen zijn gemaakt uit kunststof, vaak plastiek. De verwerking van deze kunstkerstbomen betekent een zware belasting voor moeder natuur.  En dan hadden we het niet eens over hun transport. De meerderheid van onze kunstkerstbomen komen uit, je raadt het nooit, China. Hun transport zorgt voor een grote ecologische voetafdruk. Dat is zeker niet voordelig voor ons leefmilieu. Kies je voor een nep kerstboom? Dé vraag is dan ook hoe lang je die wenst te gebruiken om hun invloed op ons milieu zo laag mogelijk te houden. Of wanneer zijn deze kunstkerstbomen beter voor ons leefmilieu dan echte kerstbomen?

Gemiddeld 13 jaar hergebruiken 

Er werd dan ook al heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van kunstkerstbomen op de kwaliteit van ons leefmilieu. Resultaten daarvan tonen aan dat je ze minstens dertien jaar moet hergebruiken om beter te zijn voor het milieu dan echte kerstbomen. Vlamingen houden van vernieuwing en willen gemiddeld iedere vijf jaar een andere kunstkerstboom. Recyclage van kunstkerstbomen is niet voor de hand liggend.

Echte kerstbomen

Gaat je voorkeur uit naar een echte kerstboom? Dan heb je de keuze tussen een exemplaar in een post of een afgezaagde kerstboom. Dan ga je dus een boom van enkele jaren oud voor een maand in je woning plaatsen als kerstboom. Dat is blijkbaar toch geen duurzaam vooruitzicht. Ondanks de beloftes dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplaatst en deze naaldbomen zelfs de lucht zuiveren. Echte kerstbomen komen begin januari vaak op de brandstapel terecht tijdens een folkloristische kerstboomverbranding. In het beste geval worden ze in het plaatselijk containerpark verhakseld. Ze worden dan vaak gebruikt als verharding waar ze tegelijk het onkruid tegenhouden. Van verhakselde kerstbomen wordt zelfs compost voor planten gemaakt.

In pot gekweekte kerstbomen

En dan hebben we nog in een pot gekweekte kerstbomen. Die beschikken nog over al hun wortels zodat je dus geen kunstvoet nodig hebt en geld bespaart. Je kunst ze na kerstmis nog planten in je tuin. Geef je kerstboom dan voldoende water en zeker in de lente en tijdens de warme zomermaanden. Zo zuiveren ze onze lucht. Maar kerstbomen komen lang niet altijd uit onze Ardennen. De meesten komen uit noordelijke landen zoals Denemarken en de Scandinavische landen. Gaat je voorkeur naar een echte kerstboom? Kies er dan een bij een kweker uit je regio, milieuvriendelijkere kerstbomen vind je niet.

Conclusie

Zowel echte als nep kerstbomen hebben voor- en nadelen. Wil je een echte boom in je huiskamer? Kies dan voor een exemplaar dat in een post werd gekweekt. Kies je toch voor een kunstkerstboom? Hergebruik die dan gedurende minstens dertien jaar.