Zit je vast aan een regeling voor een hypotheek waar je ongelukkig van wordt? Dat is een van de meest vervelendste dingen. Stel nou dat je een hypotheek hebt afgesloten voor 30 jaar, en dat je er eigenlijk te veel aan betaalt. Wat doe je dan precies? Net als bij telefoonabonnementen is het bij hypotheken ook mogelijk om naar een andere aanbieder te stappen. Dat heet hypotheek oversluiten. Wat zijn de voordelen van je hypotheek oversluiten en wat komt er allemaal bij kijken?
Wanneer hypotheek oversluiten
Je hoeft niet per se alleen je hypotheek over te sluiten als je alleen gaat verhuizen. Het kan ook omdat een andere verstrekker een betere renteregeling heeft, of omdat een nieuwe hypotheek beter aansluit bij je persoonlijke wensen. Je kunt niet alle soorten hypotheken zomaar oversluiten. Een aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning bijvoorbeeld. Dit is ook weer afhankelijk van het soort verstrekker dat je naar toe gaat.
Rentevaste periode
Handig om te weten bij het hypotheek oversluiten is dat je goedkoper uit bent als je rentevaste periode is afgelopen. Dat is de periode van je hypotheek waarin je rente niet wijzigt. Hoe lang deze periode duurt is afhankelijk van je huidige verstrekker. Het kan variëren van een heel korte periode tot wel tig jaar. Waarom is het dan goedkoper als je wacht op je rentevaste periode? Als je tijdens deze periode je hypotheek gaat oversluiten krijg je een boete van je huidige verstrekker. Echter zijn op het moment de rentes laag, dus is het misschien wel de moeite waard.
Wat gaat het kosten?
Een hypotheek oversluiten is niet gratis. Je zult wat partijen moeten betalen zoals een notaris en de bank of verstrekker waar je van weg wilt stappen. Je kunt het beste stappen naar een onafhankelijk hypotheekadviseur om te weten of de baten opwegen tegen de kosten. Weet dat een hypotheek oversluiten altijd geld kost.
Wanneer niet hypotheek oversluiten?
Bij een bankspaar hypotheek heeft het een hypotheek oversluiten eigenlijk geen zin. De lagere rente heeft dan wel een hogere verzekeringspremie of inleg op de spaarrekening nodig. De bruto lasten blijven dan hetzelfde, terwijl je dus met een lagere rente minder hypotheekrenteaftrek hebt. Hopelijk heb je met deze blog wat meer informatie over een hypotheek oversluiten en wat er zoal bij komt kijken. Er is echter nog meer informatie beschikbaar, dus lees je goed in of bel een adviseur voordat je de beslissing neemt!
Leave a Reply